Is Magnesium citraat, een onmisbaar voedingssupplement? Lees alles over de werking en de bijwerkingen van dit supplement. 

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor ons mensen. Maar hoe belangrijk het ook is, steeds meer mensen hebben een tekort aan magnesium. Het is daarom niet voor niets dat magnesiumsupplementen, zoals magnesium citraat steeds meer gebruikt worden.

Klachten Magnesium Tekort

Een tekort aan magnesium kan leiden tot een groot aantal verschillende klachten. Vermoeidheid, stress, gespannenheid, slapeloosheid, spierkrampen, vastzittende spieren,

Magnesium molecuul

hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, migraine en depressieve gevoelens zijn allemaal in verband gebracht met een tekort aan magnesium.

In dit artikel bespreken we dan ook de invloed van magnesium op je lichaam. Vervolgens kijken we naar de natuurlijke inname van magnesium en we sluiten af met een uitleg over de werking van magnesium citraat, een van de populairste vormen om magnesium te suppleren.

Wat doet magnesium in je lichaam

Magnesium heeft meer dan 300 verschillende functies in ons lichaam. Het voert te ver om al deze functies hier op te noemen, maar dit zijn de belangrijkste functies van het mineraal:

  • Het heeft een ontspannende werking op lichaam en geest
  • Het is nodig voor de prikkeloverdracht in zenuwcellen en spieren
  • Het is nodig voor het behoud van een gezonde bloeddruk
  • Magnesium speelt een belangrijke rol als co-factor voor enzymen
  • Magnesium helpt bij de gezonde deling van cellen
  • Het speelt een rol in de energiestofwisseling

Kortom, dit betekent dat magnesium een cruciale rol speelt bij het laten functioneren van je lichaam.

Het is dan ook van groot belang dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Hoewel een tekort aan magnesium kan leiden tot tal van klachten, zoals eerder benoemd, zijn grote magnesiumtekorten gelukkig zeldzaam

Zware magnesiumtekorten komen eigenlijk alleen voor bij bepaalde ziekten of bij alcoholmisbruik. Wel hebben veel mensen lichte magnesiumtekorten, die meestal niet met klachten gepaard gaan. Wel voelen mensen zich vaak veel beter als zij een supplement als magnesium citraat gaan gebruiken.

Tekorten aan magnesium

Als gevolg van onze veranderende voedingspatronen hebben veel mensen in Nederland tegenwoordig een licht tekort aan magnesium. In dit artikel leggen we de belangrijkste oorzaken van de huidige tekorten aan magnesium uit.

Minder magnesium in onze voeding

Van oudsher zijn groente en fruit de belangrijkste bronnen van magnesium. Dit komt omdat deze de magnesium uit de grond halen waar zij op groeien. Helaas wordt veel groente en fruit tegenwoordig gekweekt op grond die bewerkt is met kunstmest. Hierdoor bevat de bodem nauwelijks nog magnesium. Soms wordt groente en fruit zelfs gekweekt op steenwol waardoor er eigenlijk helemaal geen magnesium meer in de groente en fruit te vinden is.

magnesium-producten
magnesium-producten

Te veel calcium in onze voeding

Nederland is een van de landen waar de meeste zuivelproducten worden genuttigd. Zuivelproducten bevatten vaak veel calcium, een mineraal dat nauw verbonden is met magnesium. Waar magnesium juist een ontspannende werking heeft op het lichaam, is calcium betrokken bij spanningsreacties zoals het spannen van de spieren. Magnesium en calcium hebben elkaar nodig, maar de verhouding dient in balans te zijn. Doordat we relatief veel calcium binnen krijgen en onze voeding te weinig magnesium bevat ontstaat er snel een magnesiumtekort. Dit kan een soort zelf versterkend proces worden.

Te veel verzurende voeding

Tegenwoordig nemen we veel voedingsmiddelen tot ons die een verzurende werking hebben op het lichaam.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die een verzurend effect hebben op ons lichaam zijn alcohol, suiker, snoep, koek, gebak, fast food, producten met witte meel, vet, zuivel en frisdranken

Groente en fruit hebben door de hoeveelheid mineralen die ze bevatten een ontzurende werking. Wanneer het lichaam te veel verzuurd raakt gebruikt het mineralen zoals magnesium die een ontzurende werking hebben om de PH-waarde weer in balans brengen.

magnesium-citraat-verzuring-van-het-lichaamDit betekent dus: Hoe meer verzurende voeding we binnen krijgen, des te meer magnesium we nodig hebben. Hierdoor kan er eenvoudig een tekort ontstaan aan magnesium. Doordat groente en fruit tegenwoordig minder magnesium bevatten, is de kans aanwezig dat je zelfs een magnesiumtekort ontwikkelt als je voldoende groente en fruit eet.

Stress

Stress is ook een belangrijke factor die kan leiden tot een tekort aan magnesium. Hoe meer stress we hebben hoe meer magnesium we verbruiken. Dit geldt voor zowel fysieke stress zoals intensief sporten, als mentale stress zoals werkdruk en relatiestress. We leven tegenwoordig in een gestreste maatschappij. Magnesium speelt van nature een rol bij de bestrijding van stress, omdat het helpt om het stresshormoon cortisol af te breken. Als je veel stress ervaart, heeft je lichaam dus meer magnesium nodig om te ontspannen. Heb je te weinig magnesium in je lichaam, dan leidt dit tot meer stress, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.

Magnesium als voedingssupplement

Voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn groente, fruit, noten en zaden, rauwe cacao en granen. Toch blijkt het moeilijk om via de voeding van tegenwoordig voldoende magnesium binnen te krijgen. Een aanvulling op de dagelijkse voeding middels een voedingssupplement is dan een oplossing.

Een andere manier waarop magnesium opgenomen kan worden is via de huid. Epsom zout is een vorm van magnesium die door de huid op kan worden genomen. Dit is een van de redenen waarom floaten in epsom zout als erg ontspannend wordt ervaren.

Veel verschillende soorten

Er zijn allerlei verschillende soorten magnesium supplementen. Een veel verkocht supplement is magnesium oxide. Het probleem met magnesium oxide is dat het laxerend werkt.

Magnesium carbonaat wordt ook veel verkocht, maar deze vorm van magnesium wordt niet goed opgenomen door je lichaam. Sommige vormen van magnesium zijn zelfs gevaarlijk, zoals magnesium aspartaat. Dit kan bestaande depressieklachten verergeren

Een van de vormen van magnesium die het best door je lichaam wordt opgenomen is magnesium citraat. Magnesium citraat is een natuurlijke vorm van magnesium die heel snel en goed wordt opgenomen in het lichaam.