Een volwassen persoon draagt ongeveer 1,5 kilo darmbacteriën, gisten en schimmels met zich mee, die samen de darmflora worden genoemd. Een aantal van deze organismen hebben een gunstige werking op ons lichaam, andere daarentegen een ongunstige. De darmflora is een van de belangrijkste onderdelen van het menselijk lichaam, daarom is het belangrijk dat er zo veel mogelijk goede bacteriën in zitten. Veel lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, huidproblemen, lage weerstand en allergische reacties zijn het gevolg van een verstoorde darmflora.

Functies van de darmflora

De darmflora heeft verschillende functies in het lichaam. Zo wordt de weerstand grotendeels bepaald door de conditie van de darmflora. Probiotische (goede) darmbacteriën scheiden substanties uit zoals melkzuur, azijnzuur en boterzuur die voor een milieu zorgen waar ongunstige bacteriën zich niet in thuis voelen. Ook produceren ze antistoffen die schadelijke virussen, schimmels en bacteriën vernietigen, en ze verlagen de zuurgraad in de darm waardoor de groei van ziekteverwekkende bacteriën belemmerd wordt.

De darmflora is ook verantwoordelijk voor de opname van belangrijke stoffen uit onze voeding zoals vitamines, mineralen en aminozuren. Daarnaast produceert de darmflora ook zelf stoffen als vitamine B1, -B6, -B12, foliumzuur, biotine en vitamine K. Tekorten hiervan worden dus niet alleen veroorzaakt door een te lage inname; de aanmaak en de opname ervan in de darmflora is ook bepalend.

De darmflora speelt ook een belangrijke rol in de spijsvertering omdat in de darmen spijsverteringsenzymen worden aangemaakt die het eten helpen verteren. Een opgeblazen gevoel is vaak het gevolg van onvoldoende aanmaak van spijsverteringsenzymen. Ook zorgt een gezonde darmflora voor een regelmatige stoelgang.

Verstoring van de darmflora

De darmflora kan door verschillende factoren uit balans raken. Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica is hiervan een bekend voorbeeld. Maar ook verkeerde voeding, stress, medicijn- en alcoholgebruik zorgen voor een verstoring van de flora en daarmee voor een overmatige groei van schadelijke bacteriën en schimmels.

Een verstoorde darmflora kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten waaronder:

  • constipatie – diarree
  • allergieën – lage weerstand
  • huidproblemen (eczeem, psoriasis en acne) – gluten- en lactose intolerantie
  • spijsverteringsproblemen en opgeblazen gevoel – blaasontsteking
  • candida en vaginale schimmel – jicht

De darmflora herstellen

Heel veel klachten zijn dus gerelateerd aan een verstoorde darmflora. Er zijn een aantal manieren om de darmflora te herstellen. Voor een groot deel wordt deze bepaald door wat wij eten. Suiker, gluten, wit meel producten, alcohol en frisdranken beschadigen onze darmflora. Groente, fruit en peulvruchten zorgen juist voor een gunstig effect.

Daarnaast is het inzetten van een goed probiotica supplement belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de goede darmbacteriën weer de overhand krijgen waardoor schadelijke bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Ook onoplosbare vezels zoals inulinevezels zijn erg belangrijk om de darmflora weer in conditie te krijgen. Deze zogeheten prebiotica dienen als voedingsbodem voor de goede darmbacteriën en stimuleren de groei hiervan. Deze onoplosbare vezels zoals inulinevezels zijn te vinden in wortels van bepaalde planten, groenten, fruit en peulvruchten.

Anne-Marie Smit

Author Anne-Marie Smit

More posts by Anne-Marie Smit